Siirry suoraan sisältöön

Yrittäjä on yrityksensä

Suomessa toimivista yrityksistä 93 prosenttia on alle 10 henkilöä työllistäviä pk-sektorin yrityksiä, jotka ostavat yrityksensä taloushallintoon liittyvät palvelut pääsääntöisesti tilitoimistoista. Vuosia perinteisen tilitoimistopalvelun rinnalla tekemäni yritysneuvontapalvelut ovat vahvistaneet käsitykseni siitä, että aivan kuten ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jossa henkinen hyvinvointi heijastuu fyysiseen hyvinvointiin ja päinvastoin, niin samalla tavoin pk-yritys on yhtä kuin yrittäjä itse – yrittäjän henkilökohtainen elämä heijastuu liiketoimintaan ja liiketoiminta heijastuu henkilökohtaiseen elämään.

Yritysneuvonnan tavoitteena on auttaa yrittäjää kirkastamaan yrityksensä arvolupaus ja liiketoiminnalliset tavoitteet sekä toteuttamaan ne prosessit, joiden avulla tavoitteiden saavuttaminen tulee mahdolliseksi.

Koska yksikään y-tunnus ei toteuta mitään, vaan takana on aina tunteva ja kokeva ihminen, niin pk-yrittäjän oman hyvinvoinnin sekä resilienssin ylläpitäminen – omien vahvuuksien ja voimavarojen esille tuominen ja haastavissa liiketoimintatilanteissa uusien näkökulmien herättely on ainut oikea lähestymistapa myös pk-yrityksen elinkelpoisuuden ja liiketoimintatavoitteiden saavuttamiseen.

Liiketoiminnan haasteissa pk-yrittäjän pitää menneisyyden sijaan keskittyä nykyhetkeen ja niihin ratkaisuihin, joilla tilanteesta päästään eteenpäin. Samalla tavoin ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa painopiste on tässä hetkessä ja huomisessa; Mistä kaikesta olen jo selvinnyt, miten toisella tavalla asiaa pohtien tilanne näyttääkin toisenlaiselta, mitä taitoja vahvistamalla pääsisin tilanteessani eteenpäin?

Yrittäjän jaksaminen lakaistaan usein maton alle. Yrittäjällä on kuitenkin oikeus hyvään elämään tulevaisuudessa siinä missä muillakin ja kuka olisi sen luontaisempi kumppani tukemaan yrittäjää sillä polulla, kuin tuttu ja turvallinen rinnalla kulkeva tilitoimiston yritysneuvoja, jolla on ymmärrystä siitä kokonaisuudesta, joka olet – yrittäjä on yrityksensä.