Siirry suoraan sisältöön

Vastuullisuustekoja

mudcake

Kaikkensa antanut, mutta onnellinen olo – me teimme sen taas! WWF Green Office -sertifiointimme vuosiraportointi on tiukka setti, missä kuluu hermoja ja herkkuja. Viime vuonna kyytipoikana oli iso boxi Fazerin konvehteja – tänään puserrettu vuoden 2022 raportti syntyi paikallisen leipomon gluteenittoman mudcake suklaaleivoksen kera (kuvaaja ehti paikalle vasta kun leivokset oli tuhottu).

Ei tämä ole totta

Samaan aikaan kun selaan menneen vuoden talousdatamme sisuksia (kiitos porautuvan sähköisen taloushallinnon) niin tunteet seilaavat laidasta laitaan. Välillä huokaisen helpotuksesta, kun olen kaukaa viisaana tallentanut seurantakauden aikaisten hankintojen vastuullisuusmerkintöjä talteen tositedokumentaatioon. Seuraavassa hetkessä taas ärsyynnyn, että miksi ihmeessä M/S Viking Glory ei löydy raportoinnin vesialuslistalta, vaikka pitkä lista muita kyllä on. Valitsen kultaisen keskitien ja raportoin koulutusmatkamme sitten mennen tullen Gracellä, jos kerran parempaa ei ole saatavilla. Hyväksyn sen, että vaikka tämä ei olekaan täyttä totta, niin suunta on oikea; me yritämme!

Valinnalla on merkitystä

Kun etenen raportoinnissa käyttäjäsähkön osioon, niin silmäni aukeavat – valinnoilla on todella merkitystä! WWF:n raporttipohja antaa ostosähkön kokonaiskulutuksen kWh tiedon rinnalla valita päästökertoimen joko keskiarvokertoimen tai myyjän ilmoittaman kertoimen mukaan.  Kiitos 27.2.2023 osallistumiseni Save Planet and Business -ympäristötapahtumaan, jossa mm. sähköntuottajamme Turku Energia oli ns.lauteilla voin rastittaa valinnan myyjän ilmoittama kerroin ja kirjata siihen rinta rottingilla päästökertoimeksi 29,17 gCOs/kWH sekä ilmoittaa, että sähköstä on 88,8 % tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Oletko sinä joskus oikeasti miettinyt, että valinnoilla on merkitystä?  Jos raportoinnin keskiarvokerroin on 116 gCO2/kWH ja Turku Energian arvo on 29,17 niin mikä voikaan olla lukema haitarin toisessa päässä?

Kehitystä ilmassa

Vihdoin tiukan rutistuksen jälkeen saan viimeisenkin raportointiosion jälkeen painaa ”merkitse valmiiksi” -valintaa. Kun vielä silmäilyn jälkeen tallennan ilmastolaskurin yhteenvetoraportin myöhempää mahdollista käyttöä varten, niin olen valmis sulkemaan Innoxin työaikakellotuksen tämän tehtävän osalta ja työmääräyksen kokonaistyöaikaa silmäillessäni (pitää sisällään myös Hennan raportointiin käyttämän ajan) ilahdun – kehitystä on ilmassa. Muistan hyvin kuinka vuosi sitten – ensimmäistä vuosiraportointia kootessamme  kellotus näytti yli 12 tunnin työrupeamaa koko setistä; tämän vuoden 2022 raportin synnytys kesti vain reilu 7 tuntia.

Emme ole saaneet maailmaa lahjaksi edellisiltä sukupolvilta vaan lainaksi tulevilta

Kuin lahjaksi tähän vastuullisuudella kuorrutettuun päiväämme Turun Kaupungilta kilahti sähköpostiini viesti ”Kiitos osallistumisestasi 27.2.2023 Ilmastoratkaisujen Save Planet and Business -iltaan”. Kiitosviestin kylkiäisenä oli linkki Elisa Kitusen em. illasta kauppalehdelle kirjoittamaan blogiin.

Blogin otsikko ”Yrittäjät näyttävät suunnan vihreään tulevaisuuteen – kuinka monta ei-sanaa sinun matkaltasi löytyy?” muistutti jälleen kuinka tärkeää on meidän yrittäjien sitoutuminen vastuullisuuteen. Elina päättää blogin toteamukseen ”emme ole saaneet maailmaa lahjaksi edellisiltä sukupolvilta vaan lainaksi tulevilta”.  Sanoisin, ettei tuohon ole lisättävää kuin toteamus – pidetäänhän lahjastamme mahdollisimman hyvää huolta!