Siirry suoraan sisältöön

Pienen yrityksen verotus

Pienen yrityksen verotus on yksinkertaista ja helppoa vai onko

on yksinkertaista ja helppoa vai onko?

Jälleen on se aika vuodesta jolloin edellisen vuoden verotus päätöksiä on tipahdellut postiluukusta niin palkansaajille kuin liikkeen- ja ammatinharjoittajillekin. Lokakuun loppuun mennessä on mahdollista korjauttaa verotuksessa tapahtuneet tekniset virheet ilman oikaisuvaatimuksen laatimista, joten viimeistään nyt on aika toimittaa verotuspäätös ammattilaisen tarkastettavaksi, sillä 31.10. päivämäärällä voi olla ratkaiseva merkitys.

Kun itse viimeisten viikkojen aikana olen asiakkaitteni verotuspäätöksiä tarkastellut, niin esiin on noussut taas monenlaisia ajatuksia;

Monen liikkeen- ja ammatinharjoittajan käsitys yrityksensä taloudenhoitoon liittyvistä asioista kulkee sitä rataa, että tämä liiketoimintani on niin pientä ja yksinkertaista, ettei tämän hoitamiseksi suurta ammattitaitoa tarvita. Pystyn yrittäjänä tämän pienen paperimäärän hoitamaan itsekin – tai jos itse en sitä hoida, niin järkevintä on ainakin valita tarjousten perusteella halvin tilitoimisto, jolloin täysin tuottamaton ylimääräinen kulu on mahdollisimman pieni. Osa näin ajattelevista yrittäjistä sitten erinäisten sattumusten kautta päätyvät jossain vaiheessa toisenlaiseen ratkaisuun ja tällaisten yrittäjien historiaa itsekin olen päässyt tutustumaan – tänäkin vuonna.

Menneellä viikolla tarkastin kolmen yrittäjän verotuspäätöksiä ja yksikään niistä ei läpäissyt tarkastelua puhtain paperein. Jokaisessa päätöksessä oli kyseessä korjattavissa olevasta teknisestä virheestä, mutta aikataulullisesti haastavin koski ammatinharjoittajan ”helppoa” verotusta, jossa korjaus piti ehtiä tekemään ennen verotuksen päättymistä.

Näissäkin tapauksissa yritys ja ammatinharjoittajat säästivät veroissa monta sata euroa – kun ammattilainen virheet huomasi ja korjautti.

Jos itselläsi ei ole yrittäjänä ammattitaitoa tehdä veroilmoitusta siten että maksat verottajalle vain sen tarpeellisen, niin kannattaisiko ulkoistaa asia halvan tilitoimiston sijaan ammattilaisen käsiin; onko Sinun verotuksesi ammattilaisen käsissä?