Siirry suoraan sisältöön

Kuudes tilikausi 2016-2017, kohti Tulevaisuuden tilitoimistoa

Ohjelmiston vaihto Tikonista Procountoriin, Business Advisor yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon kehityshanke, BNI-liikekumppaniksi – siinä liiketoimintani kehittämisen hankkeita kuudennen tilikauden starttiin.

Reilu vuoden jatkunut Procountor-ohjelmiston opettelu oli edennyt siihen vaiheeseen, että keväällä 2016 olin irtisanonut Tikon-ohjelmistoni, 31.3.2017 takaraja oli siis siirroille asetettu. ProCountorilla toki oli tarjolla Onni-projekti, jossa tekniset siirrot tapahtuvat lähes ”nappia painamalla”, mutta kiitos verkostokumppanini Taloushallinta Uniikki Oy Sannan kanssa käytyjen keskustelujen – päädyin askel askeleelta vaihtoehtoon jossa meidän Henna toisella tradenomi-opintojensa harjoittelujaksolla keskittyi siirtojen tekemiseen. Tiiviin Onni-projektin sijaan me siis käytimme ohjelmistovaihtoon lähes 2 vuotta – toukokuusta 2015 maaliskuuhun 2017. Perimmäinen syy ohjelmistovaihtoomme oli reaaliaikaisen taloustiedon ja konsultoivamman palvelun kehitys – matka kohti Tulevaisuuden tilitoimiston palvelukokonaisuutta.

Lokakuussa 2015 starttaamani BA tutkinto oli edennyt lopputyövaiheeseen. Toivo, Onni ja Rauha olivat BA-tutkintoni kehityshankkeeseeni liittyviä työnimiä tuotepaketeille, joita päässäni kesästä 2016 alkaen olin jo pyöritellyt. Toivo oli paperikirjanpito, jossa yrittäjä toivoo hoitaneensa yrityksen talousasiat hyvin. Onni oli reaaliaikainen kirjanpito kassaennusteella Cash is King. Rauha oli yhtä kuin Onni täydennettynä ennustelaskelmilla ja räätälöidyillä yritysneuvontapalveluilla.  Nuo kehitysprojektini alkuvaiheessa syntyneet nimet kertovat omaa tarinaansa. Tarinaa siitä, että vaikka olenkin ”kovan datan” nainen, joka jo 90-luvulla sai asiakkaalta lempinimeksi taloushallinnon Margaret Thatcher, niin ulkoista pintaa rapsuttamalla paljastuu herkkä ihminen, jolle inhimilliset arvot ovat markkinataloutta tärkeämmät.

Jokainen tuotekehitystä tehnyt tietää, että ennen lopullista lanseerausta on monta vaihetta. Täysin raakiletta tuotosta ei tuotantoon asti kannata päästää, mutta täydellistäkään on turha jäädä odottamaan. Samanaikaisesti kun Toivo, Onni ja Rauha muovautuivat omaan muotoonsa, niin olin alkanut yleisesti avaamaan omaa liiketoimintanäkemystäni seuraavasti: ”Kun perinteisen paperikirjanpidon sijaan – mikä karrikoiden on menneisyyden käsittelyä lähinnä verottajan tarpeisiin –  siirrytään sähköiseen taloushallintoon ja reaaliaikaiseen kassaennusteeseen, budjetointiin sekä aitoon liiketoiminnan johtamiseen kohti asetettuja tavoitteita, niin ollaan Tulevaisuuden tilitoimiston genressä”.

Syksyllä 2016 saan Procountorilta yhteydenoton, he pyytävät minulta haastattelua Pilvi-asiakaslehtensä artikkelisarjaan ”erilainen yrittäjä”. Lokakuussa 2016 Pilvi-lehden artikkelissa ”Business Advisor on yrittäjän personal trainer” pääsen jakamaan omia ajatuksiani tilitoimistoalan tulevaisuudesta toimialan osaajille ympäri maata.

Liiketoiminnassa on kyse kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta. Samalla kun yrittäjänä tiedostan reaaliaikaisen kassaennusteen ja budjetoinnin merkityksen liiketoimintaa eteenpäin vievänä voimana – tiedän myös, että pk-sektorin yrittäjät tilitoimistokumppania etsiessään käyttävät hakusanoina aivan jotain muuta kuin yritysneuvonta, sisäinen laskenta, kassaennuste ym.  Samalla kun rakennan Tulevaisuuden tilitoimiston liiketoimintamallia, niin on aika uudistaa myös markkinointistrategia. Kuin tilauksesta saan syksyllä 2016 kutsun Veritas-stadionille rakenteilla olevan BNI lounasryhmän viikkokokoukseen.  Positiivareitten Juhani Töytärin sanoin ”mahdollisuudella on vain etutukka, se on takaa kalju” ja niin minä siis tartun BNI Turku Tigersin etutukkaan kiinni ja päädyn liikekumppaniksi tilitoimiston liiketoimintakärjellä.

Marraskuussa 2016 saan Kelalta kuntoutuspsykoterapia-päätöksen. Samalla kun rakennan palvelupaketteja yritykseni tulevaisuuden tarpeisiin, etsin rinnalleni terapeuttia, jonka tukemana löytäisin henkilökohtaiseen elämääni uusia työvälineitä kohdata näköpiirissä olevia terveydentilaani koskevia haasteita; tavoitteena säilyä niin pitkälle kuin mahdollista osana pyörivän markkinatalouden rattaita ja kantaa kansalaisena ns. kortensa kekoon.

Etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan. Tammikuun alussa 2017 pääsen aloittamaan kuntoutuspsykoterapian – matkan itseeni ja sisälläni oleviin kerrostumiin alkakoon. Kartoitusjakson ajalta tiedän jo, että matka ei tule olemaan huviajelu, mutta vahva intuitioni kertoo että se tullee olemaan sen arvoinen.

Keväällä 2017 TYKS:n jatkotutkimuksissa kuulen myös yllättäen, että vuoden takainen systeemisen skleroosin ennuste onkin ollut virhetulkinta. Positiivisesta uutisesta huolimatta tunteeni poukkoilevat laidasta laitaan – käyden läpi kaikkea sitä mitä tuo – tämän tiedon valossa liian heppoisin perustein annettu uutinen elämääni kuluneen vuoden aikana on tuonut.

Maalikuussa 2017 postilaatikosta konkreettisesti tipahtaa virallinen BA-tutkintoni 16.12.2016 päivätty tutkintotodistus ja kesällä 2017 yritykseni kotisivuille lanseerataan ensimmäistä kertaa palvelupaketit Menneisyys,  Nykyhetki, Tulevaisuus . Toivosta tuli Menneisyys, Onnista Nykyhetki ja Rauhasta Tulevaisuus. Sen sijaan, että palveluistamme kiinnostuneen yrittäjän pitäisi ymmärtää sisäistä ajatusmaailmaani siitä, että millaista palvelua minkäkin tunteen takana on, riittää että yrittäjä ymmärtää millä tiedolla hän haluaa liiketoimintaansa johtaa. Olen saanut kritiikkiä menneisyys -pakettini nimestä ja siitä, kuinka se leimaa perinteisen paperikirjanpidon niin negatiiviseksi. Se ei ole tarkoitukseni – sillä tavalla tuli itsekin kuljettua tätä tilitoimistomatkaa 30 vuotta. Nyt on kuitenkin aika jättää menneisyys taakse ja katsoa kohti tulevaisuutta – ja siinä valossa menneisyys saa pitää nimensä. Voit yrittäjänä pitää menneisyyttä matkakumppaninasi niin kauan kuin se Sinua palvelee, mutta tärkeää on myöskin tietää mitä on edessä – sitten kun muutoksen aika on!